Loodblokken voor ballast

loodblokken

Loodblokken zijn zoals de naam al zegt blokken van lood die speciaal gemaakt zijn voor het behalen van evenwicht. Evenwicht is een heel belangrijk gegeven waar we de hele dag mee bezig zijn. Als persoon ben je er iedere seconde mee bezig als je staat. Ook is het nodig voor bepaalde andere dingen. Zoals de scheepsbouw. In de scheepsbouw heb je natuurlijk te maken met water. Alles wat in water gaat heeft te maken met een heel nauw evenwicht. Je merkt het zelf als als je op een luchtbed probeert te liggen in het water. Bij een schip is het nog belangrijker, want dit kost heel veel geld als het misgaat. Gelukkig kun je precies meten hoeveel gewicht er op de ene kant van het schip aanwezig is. Op een vrachtschip is dit vooral heel erg belangrijk. Om de boot aan beide kanten evenveel te belasten maken ze gebruik van loodblokken.

loodblokken

Sturen een stuk eenvoudiger

Ook bij kleine boten is een goede ballast heel erg belangrijk. Een goed evenwicht kan het verschil maken tussen een goede handelbare boot en een slecht handelbare boot. Een niet goed verdeelde boot zal altijd een afwijking hebben. Zo is de boot een stuk minder goed bestuurbaar als deze niet goed beladen is of er geen evenwicht is. Naast het verschil tussen de linker en de rechterkant is het minstens net zo  belangrijk om te kijken naar de diepte van de boot. Hoe dieper de boot ligt hoe stabieler de boot is. Ook dit heeft invloed op de handelbaarheid van de boot. Als de boot heel erg hoog ligt in het water is deze moeilijk te besturen, maar als de boot te laag ligt is dit even lastig. Het is dus noodzaak om genoeg gewicht te hebben in de boot. Hier worden loodblokken ook voor gebruikt.

Loodkorrels

Een blok lood weegt heel erg veel. Het is dus lastig om met een heel blok een perfect gewicht te maken. Of je moet deze precies op maat laten maken, maar dit is heel duur. Om een precieze hoeveelheid gewicht te hebben. Loodkorrels zijn hier de oplossing voor. De korrels zijn zo gemaakt dat je op de gram nauwkeurig kunt afmeten hoeveel gewicht je wilt hebben. Zo kun je de boot optimaal maken.

Hijskraan

Naast de scheepsbouw zijn in nog een aantal plekken loodblokken heel erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een kraan. De kraan zelf weegt een hele hoop. Dit gewicht moet ook aan de andere kant van de basis staan, omdat anders de kraan afvalt. Per kraan is dit gewicht anders. Dit komt, omdat iedere kraan anders is en dus ook een ander gewicht nodig hebt. Ook moet dit gewicht aan te passen zijn als er zware dingen getild wordt.