Loopbaancoaching overwegen

Ben jij al enige tijd aan het werk maar weet je niet wat je wilt gaan doen of weet je niet of je wel door wilt gaan met je huidige werk. Dan is het goed loopbaancoaching te overwegen, als je dit overweegt kies je voor jezelf. Het is ook nog mooi dat veel werkgevers loopbaancoaching vergoeden als het je aantoonbaar kan helpen. Misschien weet je nog niet zo goed wat loopbaancoaching is en wat je er allemaal mee kunt. Dan is het goed dit blog eens door te lezen. In dit blog worden de verschillende stappen van loopbaancoaching doorlopen zodat je een goede beeld hebt van de begeleiding. Loopbaancoaching bestaat al lang, voorheen noemde men het vaak loopbaanadvies. Tegenwoordig wordt er steeds meer richting coaching gegaan. Advies kan erg nuttig zijn maar mensen gaan tegenwoordig aan de slag met dingen zoals employability. Daar past loopbaancoaching beter bij.  

loopbaancoaching

Loopbaancoaching begint bij een intake

Loopbaancoaching begint vaak bij een intake, een intake is erg belangrijk voor een coach om allemaal informatie te verzamelen over jou als persoon. Als de loopbaancoach veel informatie over jou heeft kan hij of zij een gedegen coachplan maken. Dit is super belangrijk, zonder goed coachplan kom je niet verder en is het gissen in het duister. Coaching gaat over het bewust worden van verschillende zaken en het behalen van gezamenlijk doelen. Bij een coachplan horen ook opgestelde doelen waar je samen met je coach naar kijkt. Als je dit niet doet zul je merken dat je geen richting in je traject hebt wat je traject niet ten goede komt. Als je loopbaancoaching een traject op maat heeft gemaakt zal hij of zij met je aan de slag gaan. Een coachplan is altijd op maat gemaakt en gebeurt door gezamenlijke besluitvorming.

Na de intake moet het plan worden uitgevoerd

De loopbaancoaching gaat pas echt van start als je het plan gaat uitvoeren. Waar je begint hangt dus maar helemaal af van wat de hulpvraag en de mogelijke oplossing daarvoor is. Veel mensen kiezen voor loopbaancoaching als ze niet weten wat ze willen. Vaak beginnen loopbaancoaches dan met een motieven en kwaliteitenreflectie. Als dit goed gaat dan kunnen ze verder gaan naar de volgende stappen. Een motievenreflectie en kwaliteitenreflectie is heel erg belangrijk, deze geven namelijk richting. Stel dat je een nieuwe baan wilt maar je twijfelt wat. Dan kunnen een motieven en kwaliteitenreflectie je helpen richting geven omdat je zo in kaart brengt wat bij je past en waar jij warm voor loopt. Het aanbod op de arbeidsmarkt is zo groot dat bij het aanbod beginnen voor problemen kan zorgen.

Stapje bij stapje verder komen

Het is de bedoeling dat je samen met je coach stapje voor stapje verder komt. Als dit je lukt ga jij je doelen zeker bereiken. Daarvoor is het wel belangrijk dat jij je buiten de coachruimte inzet om je doelen te behalen. Een coach kan niet toveren en geen perfecte job voor je uit zijn of haar mouw schudden. Hier zul je zelf hard voor moeten werken.